Gereedschap

Een paar weken geleden had ik nooit gedacht dat ik ooit zelf zou overwegen om zelf iets aan hoeven te doen, anders dan de hoeven uitkrabben en zo nu en dan afspoelen. Toen me duidelijk werd dat veel natuurlijke hoefverzorgers hun cliƫnten aanmoedigen om tussen hun bezoeken de hoeven zelf bij te houden, begon het bij mij ook te kriebelen.

Bijhouden betekent voor mijn merrie dat ze na het bekappen niet meer zo gevoelig loopt door de abrupt ingekorte hoeven en tegen het einde van de periode niet moeilijk gaat lopen vanwege haar steeds langere tenen. Met andere woorden, door de lengte van de hoeven bij te houden maak ik het leven (lopen) voor haar een stuk makkelijker.

Maar nu: hoe ga ik dat doen? Ik heb geen grote handen en ik heb ook geen supersterke armen. Is hoeven bijwerken niet te zwaar voor mij? Ik durf bovendien niet zomaar in de wand en zool te gaan knippen en snijden.

Na enig googlen vond ik een aantal handige gereedschappen waarmee ik de hoef tussentijds kan bijhouden, zonder allerlei moeilijke en rigoreuze ingrepen te hoeven doen. Bij onderstaande leveranciers zijn overigens behalve vijlen ook mesjes, tangen of andere gereedschappen te krijgen. Voorlopig wil ik zelf niet gaan snijden en knippen in de hoeven, dus ik houd het bij raspen en vijlen.

Overigens worden er door diverse hoefverzorgers workshops aangeboden voor het zelf bijhouden van de hoeven tussen het bekappen door. Op de pagina Hoef-links zal ik er een aantal noemen. Als je zelf aan de slag wilt met je paard zonder workshop, zou ik je aanraden om je goed in te lezen voor je begint.


Kleine platte hoefraspen

Voor het bijwerken van de hoef kun je in plaats van een mesje of kniptang ook een vijl gebruiken.

Zelf zocht ik iets met veel grip en een lichter gewicht dan de normale standaard hoefrasp. Ik kwam op onderstaande handraspen uit.

Een handrasp met kunststof handvat. Het raspvlak is 3 cm x 12,5 cm. Hij is los (8,99 euro) verkrijgbaar of samen met een kleine normale vijl (12,95 euro) met een grove en een fijne kant.

Het voordeel van de kleine vijl erbij is dat je hiermee kunt kijken of de hoefwand recht is, door hem op de zool te leggen.

Mijn ervaring met deze rasp staat hier.


Ook vond ik nog een rasp met een houten rond handvat. Het raspvlak is 5,5 cm x 12,5 cm.

Hij is te bestellen via internet (google op 'hoefrasp' en kijk bij afbeeldingen) en kost rond de 7,00 euro.




De Radius Rasp Pro

Met deze rasp kun je de hoeven makkelijk bijhouden en tegelijk afronden.

De website met uitgebreide informatie over de rasp en het gebruik is te vinden op http://radiusrasp.com.

Deze rasp kost in Nederland 45,00 euro. Het verkooppunt van de Radius Rasp is hier.

Mijn ervaring ermee beschrijf ik hier en hier.



Fijnere raspen en vijlen

Voor het afwerken en gladmaken van de hoeven kun je raspjes kopen met wat minder grote punten of gaten.

Met een goede eeltrasp (zoals Ped Egg, rond de 10,00 euro) kun je na het raspen met de bovenstaande vijlen, de de gevijlde oppervlakken wat gladder maken. Er komt nog aardig wat schaafsel af, je kan kleine oneffenheden er ook prima mee wegwerken. Voor de duidelijkheid; het blad van de Ped Egg is plat en niet hol. Dat dacht ik namelijk eerst.


Kleinere eeltraspjes vind ik zelf ook erg prettig werken, je kan nooit teveel tegelijk van de hoeven halen en je kan je op een bepaald stukje hoef richten.

Op die manier werk je wat fijner en preciezer dan met een grote vijl. Je kan ook prima de steunsels wat bijwerken als die wat naar boven uitsteken met kleinere raspjes.

Tenslotte kun je met schuurpapier de hoef helemaal mooi glad maken.

Ik vind schuurpapier vreselijk aanvoelen aan mijn handen (:-)) dus ik gebruik daarvoor liever een grote eeltvijl met een grovere en een fijnere zijde. Eeltraspjes en vijlen zijn bij vrijwel elke drogist te koop voor een paar euro.




Update april 2015:
Ik gebruik nu de kleine oranje handrasp voor mijn merrie veruit het meeste. Daarna het hoefmesje en af en toe gebruik ik ook de radius rasp. Ik verwacht dat ik die laatste uiteindelijk wel meer ga gebruiken, als ik de hoeven vooral nog moet bijhouden. Ik had het met alleen de handrasp ook makkelijk kunnen doen, aangevuld met het mesje voor de stukjes waar ik niet bij kan met de rasp (steunsels, hielen, kwartierboogjes).

Ik vind het oranje handraspje erg prettig omdat hij fijn in de hand ligt, een goede grip heeft en omdat je tegelijk de hoef en de rasp goed kunt vastpakken en er kracht mee geven. Vooral bij paarden die hun voet niet moeiteloos 10 minuten ontspannen op een bok laten rusten, zoals dat van mij :).