Hoef-links

Hieronder plaats ik links naar informatie over hoeven die ik nuttig en interessant vond.

Ik wil er duidelijk bij zeggen dat ieder paard, elke hoef, elke ondergrond en elke eigenaar anders is, waardoor wat bij de één past voor de ander een ramp is. In die zin is het aan iedereen zelf om te bepalen wat voor hem/haar en zijn of haar paard werkt.

Het lezen van deze informatie heeft me geholpen voor mij en mijn merrie een betere inschatting te maken over wat voor ons goed en minder goed is. Ik beweer niet dat ik achter alles sta wat op onderstaande websites wordt geschreven. Ik heb eruit gehaald wat voor ons werkt en het andere gelaten voor wat het is.


Paardenhoeven - Heleen Davies - http://paardenhoeven.info
Veel en duidelijke informatie over hoeven, de anatomie, traditioneel en natuurlijk bekappen en problemen die daarbij naar voren kunnen komen. Korte opmerking: de rol van steunsels in de hoeven verschilt per bekapper. Het kan de moeite lonen om over dit onderwerp de verschillende meningen te onderzoeken..
Te lange hoef

Video illustratie ondergeschoven hielenhttp://youtu.be/wgFtAtfFbNk

Een inzichtgevend filmpje over hoe de hoef kan vervormen als die te lang wordt gelaten; de toon wordt lang en de hielen gaan onder de hoef door lopen.



Pete Rameyhoofrehab.com/Articles.html

Een aantal artikelen over de verschillende onderdelen van een hoef, hoe ermee om te gaan en welke problemen je kan tegenkomen. Ik vond de artikelen erg inzichtgevend en prettig geschreven (Engels). Het artikel over steunsels beschrijft hoe hij zijn mening heeft bijgesteld van het wegsnijden naar het meestal laten staan van steunsels. Ook artikelen over hoe de juiste zooldikte te bepalen en over de straal ('frog') vond ik zeer de moeite waard.


Heike Bean - http://heikebean.com/hoof.htm

Veel informatie en vooral ook veel foto's over gezonde en minder gezonde hoeven. Een beetje onhandig te navigeren website, maar zeker de moeite waard.


Gene Ovnicekhttp://www.hoofcaretoday.com

Video's (ook op: https://www.youtube.com/user/HoofCareToday/videos) en informatie. Ik vond de serie youtube video's van NBHCC met hem op ook heel prettig om naar te kijken. Zie: https://www.youtube.com/channel/UCzjUPk74e35eOOTM9JKU5eA


Hoef Natuurlijk - http://www.hoefnatuurlijk.nl

Interessant is onder andere de vergelijking tussen de verschillende stromingen in het natuurlijk bekappen. De verschillen zijn vaak verwarrend, omdat je als relatieve nieuweling moeilijk kan inschatten wat nu het beste voor je paard is. Het blijft puzzelen...


Artikel van bekapper Linda Winfield Cowles over de zool, 'valse zool', een 'vervellende' zool, en over óf en wanneer je er iets aan moet doen (Engels). Sommige bekappers (traditioneel én natuurlijk) zijn erg rigoreus in het snijden in de zool (en straal), wat kan leiden tot gevoeligheid of erger.


In Nederland worden diverse cursussen en workshops aangeboden door hoefverzorgers. Hieronder staat een aantal genoemd, in willekeurige volgorde.

Bram de Langen - http://www.natuurlijkehoefverzorging.nl

Fred Kammer en Gerrit Smit - http://www.hoefverzorging-fred.nl/index.php?page=Doc283

Heleen Davies - http://paardenhoeven.info/contact-3/workshops

Hoef natuurlijk - http://www.hoefnatuurlijk.nl


Duidelijke 3-delige video van Dawn Willoughby, voor beginners die de hoeven tussentijds zelf willen bijhouden:
  1. Intro to hoof trimming for the horse owner, Part 1 of 3
  2. Intro to hoof trimming for the horse owner, Part 2 of 3 
  3. Intro to hoof trimming for the horse owner, Part 3 of 3

Informatie over luzerne en biotine:
http://www.hartog-lucerne.nl/paardenvoer/ruwvoer-paarden/lucerne-mix