Achtergrond info

Dit blog is in het leven geroepen om de ontwikkelingen te volgen van de hoeven van mijn merrie tijdens het proces van ijzers naar blote voeten, maar ook het proces waarin ze hopelijk op een prettiger manier op haar hoeven komt te staan.

Hoef linksvoor na verlies ijzer - 12 december 2014
Haar tenen zijn, zolang ik haar ken, al erg lang geweest en ze loopt vooral vóór gevoelig. Dit is altijd geweten aan (chronische) hoefbevangenheid, door mijn hoefsmid en de arts van de paardenkliniek. Ik heb door de jaren heen aan verschillende specialisten haar hoeven laten zien en de conclusie was altijd hetzelfde: de hoefstand en de gevoeligheid zijn ontstaan door hoefbevangenheid, er is niets aan te doen, behalve misschien speciaal beslag - je moet de hoefvorm en gevoeligheid maar accepteren.

Ik kwam bij toeval op internet een 'geval' tegen dat veel leek op dat van mijn paard. Hier bleek dat er iets te doen is aan lange tenen en ondergeschoven hielen, door middel van bekappen. Ik heb mij toen verder verdiept in het fenomeen hoeven en op welke manieren je ze kunt bekappen, waaronder methoden die ook wel 'natuurlijk bekappen' wordt genoemd, al is geen bekapper gelijk aan de volgende en zijn er rigoreuze en minder rigoreuze bekappers te vinden.

Behalve bekappen zijn er overigens nog meer factoren die de kwaliteit van de hoef beïnvloeden, ik had echter het gevoel dat het in ons geval met deze factoren wel aardig goed zit. Mijn paard staat winter en zomer 24 uur per dag buiten in een groepje paarden, ze krijgt beperkt gras, verder hooi, luzerne en bietenpulp met mineralen en vitaminen en we wandelen regelmatig over verharde weg en grindwegen. Het enige wat voor mijn gevoel miste was het kijken naar de details in de hoeven en deze één voor één optimaal maken.

Traditioneel en natuurlijk bekappen staan merk ik helaas nog vaak lijnrecht tegenover elkaar. Daarin is het niet makkelijk om als eigenaar 'vrijuit' te praten en handelen als het om de hoeven van je paard gaat. Ik probeer zelf te zoeken naar een balans, waarbij de gezondheid van de hoeven van mijn paard leidend is en niet de methodiek.

Ik vind het zelf prettig om een dagboek bij te houden met foto's en gebruik daar dit blog voor. Ik publiceer het, zodat anderen die het lezen er mogelijk ook iets aan hebben.

Mijn naam en de naam van mijn paard komen niet in het blog voor om privacy redenen.

Wellicht ten overvloede: Wat voor mijn paard goed is, kan voor een ander paard weer anders liggen. Als je paard hoefproblemen heeft, laat je goed informeren door verschillende personen met verschillende achtergronden, lees artikelen vanuit verschillende invalshoeken op de diverse websites en probeer voor jezelf helder te krijgen wat werkt en wat niet werkt voor jou en je paard.

Ik ben geen veearts of professionele hoefsmid of hoefverzorger, maar een paardeneigenaar op zoek naar wat werkt voor de gezondheid van de hoeven van mijn paard.