Voeding - luzerne

Toen ik mijn merrie 5 jaar geleden kreeg was ze erg zwaar. Bij de vorige eigenaar stond ze op onbeperkt gras in een wei die bestemd was voor koeien. Daarnaast kreeg ze ook nog hooi en muesli. Ze liep toen al gevoelig, geen wonder dat we dachten dat ze hoefbevangen was. Achteraf ben ik hier niet helemaal zeker van, maar afvallen was voor haar in ieder geval geen overbodige luxe.

Vanaf die tijd heeft ze zeker drie jaar alleen gras (stripbegrazing, dus niet onbeperkt) en in de winter kuil en hooi gehad. Ik voerde haar in de loop van het derde jaar geweekte roggekorrels en een structuurmuesli zonder toegevoegde suikers bij, wel in kleine hoeveelheden ongeveer 2 keer per week. Ik had het gevoel dat ze op deze manier vollediger voeding kreeg, dan bij alleen gras en hooi.

Min of meer toevallig (het huisdier waar het voor bedoeld was lustte het niet) ben ik mijn merrie sinds ruim een jaar luzerne (ook wel lucerne of alfalfa) gaan bijvoeren. Luzerne is onder andere rijk aan mineralen en voor paarden makkelijk verteerbare eiwitten. Ze vindt het ook erg lekker.

Sinds afgelopen voorjaar voer ik haar twee keer per week een beetje Seniores Priores bij. Dit is kortgezegd ruw- én krachtvoer in één in slobbervorm. Het suikergehalte is laag en het bevat veel vitaminen en mineralen. Ook dit vindt ze erg lekker. De roggekorrels en structuurmuesli zijn hiermee naar mijn idee overbodig geworden.

Als beloningssnoepjes geef ik haar een mengsel van luzerne brokjes en grasbrokjes. Dit zijn brokjes afkomstig van een grasdrogerij, en ze bevatten niets anders dan luzerne en gras.

Tenslotte krijgt ze nu en dan een wortel, een appel of een stukje gedroogd brood. Allemaal met mate.

Ze is nu al lange tijd goed op gewicht. Haar vacht ziet er prachtig uit, vol en met een mooie glans.

Ik las onlangs dat luzerne hoge gehaltes aan biotine bevat. Biotine zorgt voor een betere hoorn- en hoefkwaliteit. Ook bevat het veel caroteen (vitamine A), wat behalve voor de weerstand ook goed is voor botten, vacht en hoeven.

Ik heb inderdaad de indruk dat de kwaliteit van de hoeven verbeterd is sinds ze luzerne bijgevoerd krijgt. Alsof het materiaal van haar hoef compacter is en minder droog of brokkelig. Van de vacht weet ik het zeker, omdat ik dat makkelijker kan zien.

Luzerne is in hooi en in brokjes verkrijgbaar. Mijn merrie krijgt Hartog Lucerne mix (rond de 12 euro per 20 kilo). Hier zit behalve luzerne ook groene snijhaver en alexandrijnse klaver is. Voor de samenstelling en voedingswaarden klik hier (onderaan pagina). Er is een kleine hoeveelheid melasse toegevoegd, voor zover ik weet is dit altijd het geval bij luzerne hooi, omdat het anders erg stoft.

Een zeer uitgebreid artikel over voeding in relatie tot voeding is hier te vinden.