dinsdag 31 maart 2015

Vervellende straal (shedding frog)




























Ik heb wat afbeeldingen opgezocht van stralen die vervellen. Ik kan er in Nederland weinig over vinden. Op Engelstalige sites is er meer informatie over te vinden.

Het plaatje rechtsonder is een still van een video: https://www.youtube.com/watch?v=ncgjVmik_8Y.
Nog een video over 'shedding frogs': https://www.youtube.com/watch?v=uJIBe7eqam0

Het ziet er vrij heftig uit, helemaal als je niet weet wat het is. Foto's en video's als deze krijgen begrijpelijkerwijs ook vaak bezorgde reacties van mensen die denken of menen te zien dat het rotstraal is.

Het vervellen komt voor bij paarden die een seizoenswisseling ondergaan, maar ook bij paarden waarbij de hielen worden verlaagd, c.q. waarvan de ijzers worden verwijderd. Het ene paard vernieuwd vaker zijn stralen dan het andere. Sommigen zelfs meerdere keren per jaar.

Gistvorming tussen de oude en de nieuwe laag, herkenbaar als een wit en vettig laagje, schijnt een normaal onderdeel van het vervellingsproces te zijn en hoeft niet te worden behandeld. Mogelijk is het zelfs behulpzaam bij het loslaten van de oude laag.

Ik ben er niet 100% zeker van of mijn merrie haar stralen aan het vervellen zijn, maar het lijkt zeker op deze plaatjes.

Update:
Op Paard Natuurlijk vond ik op het forum een vraag over vervellende stralen en enige antwoorden, voor de link klik hier.

Onder andere wordt er gesteld dat veel paarden die blootsvoets gaan, na 3 รก 4 maanden een nieuwe straal krijgen en de oude straal (die niet meer voldoet aan de 'functie-eisen', nu het paard blote voeten heeft) loslaten. Ook door vormverandering van de hoef, kan de straal niet meer passend zijn.

Helaas is er geen algemene informatie over, het zou fijn zijn als dit opgenomen zou worden in een barefootboek of -website.

Ook nog een paar regels tekst over vervellende stralen op deze website.

Verder nog een discussie, de layout is verloren gegaan.