donderdag 29 januari 2015

Boogjes achter het midden en hoefwand buitenkant vijlen

Vanmiddag hebben we eerst een rondje bos gemaakt en daarna heb ik (tijdens een fikse hagelbui met onweer :)) achter het midden van de voeten vóór en linksachter (rechtsachter werd vandaag niet gegeven) de hoefwand iets korter gevijld. Nu maar hopen dat het klopt wat ik denk... Ze liep er in ieder geval niet slechter op, ook niet over hard oppervlak.

Rommelige steunsels en zool, 17 januari 2015
Ik heb nog wat zitten peuteren in de steunsels, het ziet er elke keer een beetje normaler uit. Het is wel heel ongelijk, de ene steunsel is plat en over de zool gegroeid, de andere meer rechtop en korter. Bij de hakken zit het allemaal nog wat dicht, het is nog geen nette v-vorm, zeg maar. Achter is dat ook nog een beetje zo. Alsof hoefwand, steunsel en zool in dit hoekje allemaal zo strak op elkaar zijn gepakt dat je niet meer kan onderscheiden wat wat is. Vandaag ontdekte ik onder een wit stuk hak rechtsachter toch nog een puntje vuil, als daar als eerder vuil in is gekomen, is dat ooit dus open geweest.

De zool naast de steunsels is rommelig en onregelmatig, vooral omdat de overgroei van de steunsels hierin terecht gekomen is. Ik maak het wel wat schoner, maar ik wil ook weer niet teveel in de zool zitten. Het lijkt niet of ze er last van heeft, als op die plekken wat prik en tik trekt ze haar voet niet weg.

Bobbel op de 'neus' van de hoef, 17 januari 2015
Verder heb ik nu de hoefwand aan de buitenkant bij de tenen, waar nog een hele bobbel zat, wat afgevijld. Het is nu min of meer recht aan de buitenkant, maar vooral de rechtervoet ziet er akelig plat uit. Het is wachten tot de hoef zelf meer hoogte gaat produceren en de hoefwand meer rechtop gaat staan. Daarna durf ik ook wel meer van de teen af te halen aan de voorkant. Ik vind het nu nog wat aan de krappe kant.

Hetzelfde geldt voor de hakken, als ik daar nu nog meer afhaal, dan ben ik bang dat het hoefbeen achterover komt te staan en dat moeten we zeker niet hebben. Het zou heel fijn zijn als de hakken wat rechter op zouden gaan staan... Dan zou er ook weer iets af kunnen.

Ik zal binnenkort als het weer het toelaat nieuwe foto's maken van de hoeven.

Ik denk dat we nu vooral veel moeten gaan lopen en de straal en het achterste deel van de hoeven stimuleren. Voor het wennen aan harde ondergrond wordt aangeraden om toch minimaal een paar honderd meter per dag over verharde weg en grint te lopen. De hoef zal dan als het goed is wennen en materiaal gaan produceren om over de harde oppervlakken te kunnen lopen, net zoals je eelt ontwikkelt onder je voetzolen als je veel op blote voeten loopt.

Een zachtere ondergrond, zoals we die hier veel hebben: zand, bosgrond, schelpenpaadjes kan helpen met het 'masseren' van de straal en zool.

'Mechanische hoefbevangenheid'

Zoals ik eerder schreef is er geen twijfel bij hoefsmid en paardenarts dat de vorm van mijn merrie haar voeten is ontstaan door hoefbevangenheid. Aangezien ik ze daarbij niet heb gehoord over hoefbevangenheid door de manier of frequentie van bekappen, neem ik aan dat ze daarmee bedoelen: de ontsteking van de aanhechting tussen hoefwand en hoefbeen, die daardoor heeft losgelaten en waardoor er nu ruimte is ontstaan tussen hoefwand en hoefbeen.
Linksvoor, 11 december 2014

Ik heb altijd getwijfeld of ze wel echt hoefbevangen is geweest. Ze was erg zwaar toen ik haar kreeg, dat is waar, maar ik heb haar nooit in de bekende stand zien staan waar hoefbevangen paarden in staan. Ze kan natuurlijk eerder hoefbevangen zijn geweest. Toch twijfel ik hieraan.

Ik kwam onlangs op internet een Engelse term tegen: mechanical founder. Het betekent zoveel als dat de scheiding tussen hoefbeen en hoefbeen niet is veroorzaakt door klassieke hoefbevangenheid, een ontsteking veroorzaakt door bijvoorbeeld teveel suikers en zetmeel, maar door iets fysieks van buitenaf. Dat kan zijn op verkeerd terrein te hard lopen, maar dat kan ook zijn dat een paard zo lang niet is bekapt dat de teen op den duur wel naar voren móet groeien en daarbij zoveel opwaartse druk ervaart vanaf de grond, dat de hoefwand op den duur loskomt van het hoefbeen. Of het dan ook ontstoken is durf ik niet met zekerheid te zeggen, het lijkt mij dat dat niet hoeft.

Al die tijd heb ik het gevoel gehad dat dit de oorzaak is van de stand van mijn merrie haar voeten en niet een hoefbevangenheid door voeding. Dat het vervolgens 'chronisch' is geworden, komt omdat ze chronisch niet kort genoeg bekapt wordt, waardoor de wand elke keer weer gescheiden wordt aan de bovenkant van het hoefbeen.

Als de hakken daarbij ook nog te lang worden gelaten, dan komt er nog meer gewicht op de voorkant van de hoef, wat de separatie alleen maar versterkt.

Laten we het maar positief bekijken: in dat geval is de oplossing helder en relatief makkelijk: de hoefwand kort blijven houden en aan de voorkant goed afronden.

woensdag 28 januari 2015

Wandeling in de storm

Bij windkracht 8 en regen een wandeling gemaakt. Mijn merrie heeft de pest aan regen en draait haar hoofd altijd helemaal met de neus naar de grond tijdens het lopen, maar ze wilde zowaar wel even mee wandelen.

Een stukje door het bos en daarna ongeveer 500 meter over harde ondergrond, waarvan de eerste helft klinkers (wel heel vlak) en de tweede helft de hobbelige inrit van de stal, met asfalt en losse stukken grind.












Wonderwel ging het eigenlijk allemaal heel goed! Ik kon wel aan haar zien dat ze dacht: "Oh nee hè; grind", maar toen ze er eenmaal liep viel het erg mee. Ze liep niet zo lekker plomp door als in het bos, maar ze liep toch door. Ze was ook echt in een goede stemming.

Thuis haar wat lekkers gegeven en daarna kon ze aanschuiven bij de andere pony's die al hooi hadden gekregen.

Ik ben trots op haar, dat ze het zo goed doorstaat (en al die tijd daarvoor doorstaan heeft) en dat ze me zo goed laat zien hoe het met haar is. En ik ben ook blij met haar vertrouwen en haar geduld. Ik vind soms dat we als mensen erg onhandig met dieren om kunnen gaan. Het is vaak geen kwade wil, maar onwetendheid, maar dieren verdienen eigenlijk beter...

Kwartierboogjes

Kwartierboogjes, of Quarter Scoops zijn uitsparingen in de hoefwand bij de kwartieren, die ontstaan als je bij het bekappen van de hoefwand de zool volgt. Veel (maar niet alle) paarden hebben een soort welving in de zool, waardoor de hoefwand iets korter wordt in de kwartieren als je deze gelijkmaakt met de zool. Wilde paarden (in een warm en droog klimaat op harde ondergrond!) hebben de boogjes van nature in de wand gesleten.

Bron afbeelding:
http://paardenhoeven.info/kwartierboogjes
De aanwezigheid van kwartierboogjes zou ook de hoefwerking verbeteren, omdat de hoefwand dan maar buigt in de kwartieren waardoor de achterste helft van de hoef meer uit kan zetten naar buiten (horizontaal, dus in het platte vlak). Verder geven ze drukvermindering op de kroonrand, omdat ze mogelijkheid geven voor de hoef om iets in te zakken tijdens de belasting (verticaal, dus doorbuigen van boven naar beneden), waardoor er geen overmatige druk op de wand bij de kwartieren ontstaat.

Bij de meeste vervormingen van de hoeven kunnen ze als het ware als tool worden gebruikt om de vervorming sneller te laten verminderen.

Sommige bekappers zeggen dat het paard meer grip heeft met kwartierboogjes. De hoef lijkt dan meer op een hoef met ijzers en kalkoenen, die ook bedoeld zijn om grip te geven.

Tot zover de genoemde voordelen van kwartierboogjes. Zijn er ook nadelen?

Ik vroeg me af of ze nodig zijn voor paarden die op zachte grond lopen. Van nature slijten ze dan niet uit. Een langere hoefwand in de kwartieren lijkt me meer zijwaartse grip geven. Op nat gras kan dat handig zijn met wendingen maken.

Een tweede is dat ik soms foto's zie van kwartierbógen, waarbij ik me afvraag of er niet overmatige druk komt op de (hoefwand bij de) teen en hakken, omdat de kwartieren zo hol zijn. Op de foto hiernaast is een flinke boog te zien. Net vóór de boog zie je een kneuzing in de hoefwand. Ik weet niet waardoor deze is ontstaan, maar ik kan me zo voorstellen dat er best veel druk op de wand aan de voorkant komt met zulke bogen in de kwartieren.

De meeste bekappers spreken van een kwartierboogje waarbij er een kartonnetje of creditcard tussen de hoef en de grond geschoven kan worden als de hoef op de grond staat.

Rim Notching Cheryl Henderson
Uit video: http://youtu.be/mPSuQrdr8PU
De enige die ik tegenkwam die veel meer hoefwand uit de kwartieren snijdt is Cheryl Henderson. Bij haar heet de techniek Rim Notching en ze gebruikt deze onder andere om de verticale lijnen (tubules) in de hoefwand die verstoord zijn weer recht te laten groeien. Ik kan me voorstellen dat dit doel wel wordt bereikt met deze techniek, maar het lijkt me ook dat je wel erg veel van de structuur van de hoef weghaalt.

In het geval van mijn merrie: die heeft weinig straal en nog kwetsbare hielen. De hoefwand bij de teen is al afgerond, dus ze staat daar al voor een deel op de zool, die nog niet zo stevig is dat deze alle druk aankan. Als ik dan ook nog de hoefwand bij de kwartieren helemaal weghaal, dan vraag ik me af waar ze op moet lopen... Terwijl ik me voor kan stellen dat dit wel zou helpen om de hoef een betere vorm te geven (niet zo naar voren geschoven).

Als therapeutisch instrument om een vervorming te verhelpen lijken kwartierboogjes mij heel handig, mits niet overdreven diep en lang. Bij een heel concave/gewelfde hoef zullen ze inderdaad vanzelf komen wanneer je de zool volgt. Als de hoef er niet om vraagt, vraag ik me af of ze voor een paard op overwegend zachte grond en in een nat klimaat echt nodig zijn.

Linksvoor op 17 januari 2015,
vóór het vijlen van de achterkant
In het geval van mijn merrie nu: Ze heeft achter het midden van de hoeven een stuk dat er hoog en vol uitziet, zie foto hier rechts. Ik heb nu al een stuk recht afgevijld vanaf het midden van de hoef naar achteren tot en met de hielen.

Ik denk dat een boogje op die plek (net achter het midden van de hoef tot iets vóór de hielen) verlichting geeft op de kroonrand op die plek (minder druk naar boven) en de hoefwerking vergemakkelijkt. Verder hoop ik dat hierdoor de hielen meer rechtop kunnen komen te staan (minder naar voren schuiven).

Iets meer naar voren (voor het midden) is de wand al wat korter ten opzichte van de rest. Bovendien wil ik de wand hier wat sparen omdat de voorkant van het hoefbeen hier precies achter zit. De nagelgaten maken de wand al zwakker en brosser, vandaar dat ik daar nu verder niet aan wil komen.

Bron: www.heikebean.com








Wat trouwens wel grappig is:
De zool vormt zich naar het hoefbeen. Bij mijn merrie is te zien dat het hoefbeen aan de achterkant een duidelijke holling heeft, op de plek waar het nu te vol is in de hoef. De hoefbenen van paarden verschillen per individu. Vergelijk bijvoorbeeld met andere hoefbenen op de foto rechts. Dit zou dus overeenkomen met het feit dat de zool daar ook een holling moet hebben. Omdat ik niet in de zool wil snijden, kan ik dit nu nog niet goed zien. Maar het is iets om even in het achterhoofd te houden.

Meer lezen over kwartierboogjes:
http://paardenhoeven.info/kwartierboogjes
http://www.hoefnatuurlijk.nl/bekappen/kwartier.htm
https://www.thehorseshoof.com/art_JamesMech.html

dinsdag 27 januari 2015

Valt niet tegen

Mijn merrie haar bewegingen waren zichtbaar veel beter vandaag. Haar stemming was goed en ze gaf regelmatig een vrolijk drafje weg tijdens het wandelen.

De gebogen hals van een Arabier
Bron: http://www.stalbeekerheide.nl
Opvallend was de boog in haar hals, Arabieren zo eigen, die ze normaal niet laat zien. Ze loopt vaak met haar nek zeer uitgestrekt en de neus naar voren, mogelijk om haar voorhand te proberen te ontlasten. Alleen bij grote opwinding maakt ze zich groot en zet ze een gebogen hals op.

Ook was het duidelijk dat ze haar achterbenen veel verder naar achteren plaatste tijdens staan en lopen.

Op het harde liep ze iets beter, zij het nog niet alsof ze de overgang niet merkte. Maar daar sta ik niet van te kijken. Dat ze op harde ondergrond nog een tijdje gevoeliger loopt, daar houd ik zeker rekening mee.

Ze liet zich lekker plomp op de hielen in de aarde vallen tijdens het lopen en ze strekte haar voet verder uit naar voren, voordat ze landde.

Ik merk dat ze met haar stand en achterbenen en voeten nog wat aan het zoeken is naar de juiste houding. Ze laadt meer gewicht op de voorhand en haar achtervoeten moeten daar kennelijk wat aan wennen.

Een goeie wandeling gemaakt en haar lekker laten eten na die tijd. Zeer naar beider tevredenheid!

Ik wil donderdag nog ietsje van de hoefwand net achter het midden van de hoef vijlen, ik heb het idee dat het daar nog te vol en te hoog is. De tenen zien er nu lang uit, ik zal in ieder geval de flare aan de voorkant wat wegvijlen. Ze is trouwens niet één keer gestruikeld, dus ze lijkt er niet echt last van te hebben.

maandag 26 januari 2015

Hielen verlagen

Linksvoor 12 december 2014,
met röntgenfoto
van de dag ervoor
Nou, ik heb de achterkant van de voorhoeven gelijk (iets hoger, maar parallel) gemaakt met de zool. Het was eigenlijk geen grote klus, ik heb er ook niet erg veel afgehaald, tenminste niet in de hoogte vanaf de grond gemeten.

Mijn merrie heeft wel lange hielen, maar omdat ze zo ondergeschoven zijn. 'hangen' ze niet ver boven de grond. Ik kan misschien beter zeggen dat ik de hielen verder naar achteren heb gebracht, en daarmee ook een stukje van de hoogte afgehaald.

Gezonde voet (zonder afronding
bij de teen)
Zoals je kunt zien op de foto's rechts van haar linker voorvoet met haar eigen röntgenfoto van het hoefbeen ervoor geplakt, komt dat wel goed uit, want erg veel ruimte had ze ook niet aan de onderkant bij de hielen. Op de tweede foto is de hoek van de voet ten opzichte van de camera iets verschillend van die van het hoefbeen, maar het geeft een indicatie. Haar hoefbeen staat een héél klein beetje naar voren gekanteld (vergelijk foto 12 december met afbeelding daaronder van een hoefbeen bijna parallel met de grond en een aangehechte hoefwand).
Linksvoor, 17 januari 2015

Ook kun je zien dat er niet veel ruimte is aan de voorkant, onder de voorkant van het hoefbeen. Daar is de hoefwand ook nog afgebrokkeld door de nagelgaten, dus erg veel zit er niet. De zool is daar wel erg hard en dat is maar goed ook. Mede hierom heb ik ervoor gekozen om de hoefwand bij de teen nu nog niet al te ver in te korten.

Ik heb dus alles achter het midden van de hoef parallel met de zool gemaakt, met name de stukken die tussen het midden en de hiel erg uitstaken (onder de blauwe pijlen hiernaast op de foto). Ik heb de vijl hierlangs naar achteren getrokken en vijlde hiermee ook de hiel mee naar achteren (onderen). Ik denk dat ze zo'n 2 cm méér ruimte heeft nu om op te staan aan de achterkant.

Linksvoor, 17 januari 2015
De steunsels heb ik iets onder de lengte van de hoefwand ingekort. Verder heb ik eigenlijk niets gedaan.

Resultaat: een ongemakkelijk lopend paard, dat gevoelig liep op harde ondergrond, maar redelijk tot goed, hoewel wat onwennig op zachte ondergrond. We liepen buiten op het gras na het vijlen (de dooi is goed ingevallen en alles is weer zacht en sneeuwvrij) en een half uur later waren de voorhoeven al warm. Dit was de eerste keer dat ik ze warm heb meegemaakt sinds we bezig zijn met haar hoeven.

Doordat ze nu dus nóg iets meer naar achteren staat, zijn haar tenen ook nóg iets langer :-/. Ik was daarop voorbereid en het kan ook niet anders, maar inderdaad, nu flapperen ze wel erg. Wat ik nog kan doen is aan de bovenkant (buitenkant, de flare zeg maar) van de teen iets afhalen. Een afronding heb ik al gemaakt, aan de onderkant en ik zie dat die ook steeds meer naar binnen begint te lopen. Echt gelukkig ben ik nu niet met de tenen, maar ik heb geen ruimte naar onderen (lengte hoefwand) en wil verder nu niet haar bescherming wegnemen van het hoefbeen aan de voorkant. Ik kan niet helemaal inschatten of ze die nodig heeft, maar ik neem er maar geen risico mee.
De hakken zijn wel lang, maar niet hoog,
vergelijk met foto hierboven van
dezelfde voet, genomen op dezelfde dag

Ik dacht zelf dat als de hoefwand wat langer is over een paar weken, dat ik op de plekken in de hoefwand die naast de voorkant van het hoefbeen lopen de hoefwand langer laat, en eventueel aan de voorkant dan nog iets meer afrond. Dan kan ik ook eventueel de kwartieren iets korter maken. Ik denk dat ze daar last van heeft, maar ter bescherming van de voet en zool laat ik ze nu staan. Het is een beetje passen en meten en roeien met de riemen die we hebben...

Toen ze me zag vanmiddag kwam ze eraan gedraafd, dus tot nu toe lijkt het alsof het in ieder geval op zachte grond goed gaat. Overigens, toen ik haar terugbracht en nog een stukje mee het land inliep met een wortel in mijn hand, draafde ze ook enthousiast naast me om hem te pakken te krijgen. Ik leid daar maar uit af dat het allemaal in ieder geval niet extreem veel pijn doet.

Ik wil de komende dagen even kijken hoe ze gaat lopen en dan kijken of er nog iets van de hielen af kan/zou moeten.

zondag 25 januari 2015

Wandelen in de sneeuw

Er is behoorlijk wat sneeuw gevallen. Ik had al gehoopt dat dit de ondergrond wat zachter zou maken en dat was ook zo. Mijn merrie kon nu duidelijk beter uit de voeten.

Ik heb haar eerst haar slobber gegeven en daarna haar meegenomen voor een wandeling door de sneeuw. Na wat geaarzel vond ze het toch wel leuk en hier en daar zijn we gestopt voor een toefje gras dat boven de sneeuw uitstak. 

Ze liep vlot door, soms bijna voor me uit, maar dat kan ook een stukje frisheid zijn. Toch liep ze zeker niet gevoelig, soms liep ze wat kort over gladde stukken, maar ze is minder bang om uit te glijden dan ik :). Over het grind hield ze ook iets in. 

Haar stemming was stukken beter dan eergisteren, gelukkig. Ze wilde zelfs nog een extra stukje lopen op haar initiatief, dus dat lijkt me positief. 

De hoeven lijken voller te worden, alle vier. Er is meer 'body' zeg maar boven de haarlijn. Volgens mij heeft ze haar tenen nog meer afgesleten. Ze had geen last van de hoefwand vóór met lopen en het leek mij dat de afronding van onderen groter is geworden. Zoiets las ik al ergens op de website van Gene Ovnicek geloof ik, dat als je een beginnetje maakt, dat de hoeven zelf de teen ook meer beginnen af te slijten. 

Ik heb als extraatje structuurmuesli (Subli) meegenomen voor haar, dat was zeer welkom. Ze kan erg opknappen van lekker eten (wie niet :)) en ze kon dit dus zeer goed waarderen. Ik geef haar trouwens niet veel van de muesli, een paar (twee of drie) handjes per keer, twee of drie keer per week, bijvoorbeeld gecombineerd met luzernehooi. Er zit zetmeel (25%) en wat melasse in (percentage onbekend), ik ben daar altijd voorzichtig mee met haar. Aan de andere kant zitten er veel toegevoegde mineralen en vitaminen in en verschillende kruiden (smeerwortel, guldenroede, zoethout, ijslands mos, fenegriek en brandnetel) in en lijnzaadolie. Compleet ongezond is het dus ook weer niet.

Morgen wil ik de hielen (bijna) gelijk maken met de uitgeschraapte zool bij de hielen. Ik zie er een beetje tegenop, omdat ik hoop dat de verandering van stand haar niet veel pijn gaat opleveren in haar spieren en gewrichten. Aan de andere kant heb ik het gevoel dat de meeste klachten bij haar komen van de hoge en ondergeschoven hielen (in combinatie met de lange tenen), dus ik vind dat ik het op zijn minst een kans moet geven. Ik zet haar niet meteen plat op de grond. Ik hoop dat het voor haar te doen is. Het dooit nu al en vannacht gaat het niet vriezen, dus hebben we in ieder geval een paar dagen zachte grond. 

vrijdag 23 januari 2015

Hielen uitschrapen

Vandaag was de grond nog harder. Mijn merrie was niet blij :(. Ze is altijd al gevoelig met bevroren grond, maar het blijft vervelend.

Aan de ene kant wilde ik de hielen wel verlagen, maar ik wist niet of ze daar dan extra last van zou hebben met de harde ondergrond. Nu loopt ze tenminste nog...

Ik heb haar een grote emmer bietenpulp slobber gegeven en een beetje extra hooi. Op het gras kon ze redelijk goed lopen. Het zijn die omgeploegde stukken bij het hek, waar het zo onregelmatig is, waar ze het meeste last heeft.

Tijdens het eten wilde ze wel haar voorvoeten optillen en heb ik de hielen zover uitgeschraapt dat ik de steunsels weer goed kon onderscheiden en dat ik goed kon zien waar de hielen lopen. Er zat losse, vlokkerige zool wat bijna met de hoevenkrabber al los liet. Ik heb ook de zool die raar uitstak rondom de gaten waar de hielen omgekruld hebben gezeten weer gewoon plat gemaakt. Daar wilde ik het eerst bij laten vandaag.

Als ik me niet vergis liep ze daarna wel degelijk beter en makkelijker, misschien waren dit ook al kleine irritatiepuntjes. Ze landt gelukkig op haar hielen met stappen. Met grazen zet ze haar voorvoeten vrij stevig neer op de voorvoet, wat voor mij aangeeft dat ze daar toch ook weer niet vreselijk veel last van heeft. De zool is daar heel erg dik en dicht, niet zoals dat vlokkerige in de hielen.

Het viel me ook op dat de voeten er boven de kroonrand aan de achterkant van de voet er weer wat voller uitzien, bij alle vier de voeten. Ik denk wel echt dat de hoef zelf ook bezig is weer in balans te komen. Ik hoop dat de gevoeligheid met lopen vooral hiermee te maken heeft.

Vanaf maandag zou het 's nachts niet meer vriezen, ik wil dan de hoefwand bij de hielen korter maken. Ik hoop heel erg dat dat een stuk verlichting gaat geven. Nog even een paar dagen volhouden!

Misverstanden en terminologie

Ik heb door de jaren verschillende keren aangekaart bij mijn hoefsmid dat ik de stand van de hoeven niet gezond vond lijken. Ik kreeg altijd een heel helder en goed beargumenteerd antwoord, waar ik voor een tijdje tevreden mee was, tot de tenen weer erg lang werden na het bekappen en de hielen weer omgekruld onder de achterkant van de hoef lagen.

Ik weet zeker dat mijn hoefsmid goed opgeleid is, deskundig in zijn vak en te goeder trouw dus ik vroeg me vaak af, waarom we voor mijn gevoel zo langs elkaar heen aan het praten waren.

Heel herkenbaar is wat aangegeven wordt in de volgende video. Het praten over hoeven is een bron van vele misverstanden... De plaatjes helpen erg ter verduidelijking.


donderdag 22 januari 2015

Mooie illustraties

Onderstaande illustraties komen uit een video van Gene Ovnicek (http://youtu.be/DKyi-4D8Y_g). De vervormingen komen me zo bekend voor, dat het bijna fijn is om ze te bekijken. Ook prettig om een stukje erkenning te krijgen van het gevoel dat een hoef er toch niet zo uit hoort te zien...



Achterhoeven bijgevijld

Mijn merrie was vandaag nog steeds wat vervelend, niet helemaal fit. Het had toch flink gevroren en de grond was hard. Je kan merken dat dat niet lekker loopt voor haar.

Ik heb de achtervoeten bijgewerkt, met name de hielen en de steunsels weer wat verlaagd en de kwartieren gevijld. Aan de binnenkant heb ik de wand ook iets gevijld aan beide hoeven en ik heb de flare aan de buitenkanten van de hoefwand iets bijgevijld. Al met al merkte ik dat ze daarna weer comfortabeler op haar achtervoeten stond.

Ik kwam toevallig twee video's tegen die mijn vraag beantwoorden of ik bij een scheve voet en daarbij scheve hoef de hoef nu scheef moet laten of dat ik deze recht(er) moet maken. In de video's wordt aangegeven dat je beter de zool kunt volgen en dat de zool aan beide kanten (recht en links) even dik is, dus de hoefwand aan beide kanten ook even lang zou moeten zijn.

Bij de achterhoeven was de hiel aan de binnenkanten hoger en de hoefwand ook. Deze had ik al iets verlaagd, maar het viel me op dat de voet nog steeds wat scheef staat. Vandaag heb ik daar extra op gelet. Overigens kan het aan de buitenkant scheef lijken, terwijl de wanden wel even lang zijn, begreep ik.

Er werd ook aangegeven dat tenen die naar binnen of naar buiten staan niet veranderd kunnen worden qua stand. Het is dus niet zinvol om te proberen de stand te corrigeren, het kan zelfs tot klachten leiden.

De ene video staat in het bericht hiervóór, de andere staat hier (de tweede video op de pagina bevat de meeste informatie).

Koehakkigheid en hoeven

Video met zeer ervaren hoefdeskundige Gene Ovnicek, waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe koehakkigheid ontstaat en dat je de hoeven ondanks dit gewoon recht, dat wil zeggen parallel met de zool moet bekappen.


woensdag 21 januari 2015

Zijkant van de hielen

Op dit moment lijkt het erop dat niet zozeer de achterkant van de hielen, als wel de zijkant van de hielen vervelend uitsteken (zie op de foto's bij de pijlen).

Rechtsvoor
Linksvoor















De hoefwand lijkt op deze plekken haast omgevouwen. Het zou kunnen dat dit mede de reden is dat de hoefwand bij de kwartieren van de zool is losgegaan. Het lijkt me in ieder geval veel druk naar buiten en naar voren geven.

Ik wil eerst kijken hoe het met de zool is op die plek en als het kan deze uitstekende stukken gelijk maken met de rest van de hoefwand. Bij beide hoeven zijn de steunsels aan de rechterkant weggehaald en aan de linkerkant staan ze nog. Dat geeft stevigheid, maar misschien ook extra druk.

De hoeven zagen er vandaag goed uit. Mijn merrie liep redelijk, maar ik vond haar een wat vermoeide indruk maken. Ze liep ook wat traag. Ik heb haar wat extra bijgevoerd en rode zonnehoed door de slobber gedaan voor de extra weerstand.

Achter steken nu dezelfde stukjes uit als op de foto's. Ook kan ik de kwartieren weer korter maken zag ik. De binnenwand rechtsachter is langer dan de buitenwand. Ik zal die ook iets korter maken morgen.

dinsdag 20 januari 2015

Afronden voorhoeven

Mijn merrie kwam me al enthousiast tegemoet gelopen toen ik vanmiddag kwam. Op zachte ondergrond loopt ze goed, op een hoge kniebeweging na om over de teen te komen. Op harde grond is ze nog steeds gevoelig.

Bron afbeelding:
Paardenhoeven.info
Ik heb haar wat eten gegeven en intussen haar hoeven schoongemaakt en de hoefwand van de voorhoeven bij de teen goed afgerond van onderen naar boven, zeg maar de hoefwand vóór de punt van de straal. Ik heb de buitenste helft van de hoefwand gevijld, en de binnenste helft met rust gelaten, omdat de zool daar bijna boven de hoefwand uitsteekt. Ik kan het later nog wat dieper vijlen.

Het vriest nu 's nachts, maar grond is gelukkig nog zacht.

maandag 19 januari 2015

Nadenken

Tot nu toe loopt mijn merrie niet veel slechter dan met hoefijzers. Ze merkt dat de tenen nu langer zijn, waardoor ze haar voeten hoger moet tillen om niet te struikelen en ze loopt gevoeliger op harde ondergrond. Voor de rest loopt ze ongeveer zoals anders. Je ziet nog steeds dat haar achtervoeten comfortabeler zijn door hoe ze loopt en staat. Ik vind op de één of andere manier dat haar voorhoeven beter ogen na het verwijderen van de ijzers, meer 'heel', zeg maar.

Het afrolpunt van de ijzers (naar achteren onder de voet) heeft duidelijk verlichting gegeven. Ik wil daarom morgen bij de tenen de hoefwand naar boven toe afronden aan de onderkant, zodat ze niet zo óver de teen heen hoeft te stappen en zodat de hoefwand niet naar voren wordt getrokken door de druk van onderen.
Afbeelding 1; linksvoor 5 weken na bekappen,
een dag na verwijderen  ijzer

Ik twijfel een beetje hoe groot (diep) ik deze het beste aan kan brengen. Als je naar de hoefwand kijkt bij de tenen (afbeelding 1 en 3), lijkt het althans dat de zool goed aansluit op de wand en dat de wand een goede dikte heeft. Het kan echter ook zijn dat de zool mee opgerekt is en als het ware óver de witte lijn heen ligt, tegen de hoefwand aan. Als ik wat meetwerk verricht, dan lijkt het alsof de teen niet extreem lang is. Aan de andere kant is de straal mogelijk uitgerekt en kan daardoor niet de precieze werkelijke top van de straal bepaald worden, zonder in de zool te moeten snijden.

Bij de kwartieren zit overal ruimte tussen zool en wand. Ik had het tegenovergestelde verwacht: een brede witte lijn bij de teen en een betere verbinding bij de kwartieren.

Afbeelding 2; linksvoor vóór bekappen
Bij de laatste bekapbeurt is er van de teen en de zool op dat punt behoorlijk wat afgehaald, zie ik (vergelijk afbeeldingen 1 en 2). Daarom wil ik niet aan de zool te komen aan de voorkant. De afstand tussen de straal en de hoefwand is niet erg groot. De straal is echter vrij lang, dus die kan uitgerekt zijn en de werkelijke punt van de straal kan verder naar achteren liggen.

Ik heb het vermoeden dat de zool op bepaalde plekken overgroeid is of overgroeid is geweest, misschien als reactie op punten waarop er ongemak is ontstaan, bij de tenen en de hielen. Het is niet zo dat de zool vlokkerig is of dat hij van zacht materiaal is, hij is nu juist erg hard. Ik heb echter niet genoeg kennis en ervaring om dit goed te kunnen beoordelen. Ik zal proberen om óm de zool heen te werken. Mogelijk past de zool zichzelf vanzelf aan, qua vorm, of qua dikte. Anders zou ik er eens een ervaren persoon naar willen vragen.

Afbeelding 3; rechtsvoor, een dag na verwijderen ijzer
Voorlopig wil ik het afrolpunt niet te ver naar achteren zetten, omdat ik dan in de zool zou moeten vijlen. Aangezien ik niet precies weet hoe dik de zool daar nu is, neem ik dat risico liever niet. Misschien als de tenen en zool verder aangegroeid zijn, zou ik hier eens opnieuw naar kunnen kijken.

Bij de hakken zijn er wat rare punten waarvan ik denk dat ze ook ongemak kunnen geven. Aan de andere kant is de straal nog best iel en wil ik de hakken graag gebruiken om de straal iets af te schermen. Nadeel daarvan is dat de hoefwerking en dus de doorbloeding minder is dan wanneer de hakken lager zouden zijn en de straal daarom misschien minder hard groeit. Een ander nadeel is dat hierdoor meer druk op de teen komt. Als de hielen verlaagd worden, dan komt ze meer naar achteren te staan en ontlast je de tenen ook weer wat.

Ik neig ernaar om op één plek tegelijk te werken. Het is dan tussendoor beter te checken hoe mijn merrie erop reageert. Mocht ze last krijgen, dan kan ik hoop ik beter herleiden waar ze last van heeft. Ofwel, gaat ze opeens beter lopen, dan weet ik ook waar dat van komt :).

Ik kan dan elke paar dagen aan een andere kant werken (eerst de tenen, een paar dagen later de achterkant enzovoorts) en tussendoor observeren hoe ze loopt.

zaterdag 17 januari 2015

Voorhoeven

Ik heb veel foto's kunnen maken vandaag, zie hier.

Afgezien van de lengte van de hoeven valt het me eerlijk gezegd mee, op een paar rare plekken bij de hielen na. Wel heb ik het gevoel dat ik met deze hoeven nog iets bedachtzamer en rustiger te werk moet gaan dan met de achterhoeven om ervoor te zorgen dat het voor mijn merrie zo comfortabel mogelijk blijft.
Linksvoor vandaag

Gelukkig hebben we nu een hele zachte grond en hoef ik nergens met haar over een harde ondergrond, op een paar meter na. Op die paar meter loopt ze inderdaad gevoelig, vooral met rechtsvoor. Op dit moment weet ik niet of ze last heeft van haar lange tenen, haar hielen of straal en zool. Of van alles tegelijk.

Rechtsvoor vandaag
Het goede nieuws is dat het materiaal van de hoeven eigenlijk heel goed is. Het is allemaal sterk en stevig, het hoorn ziet er op zich goed uit. Aan haar voeten zelf ligt het niet, het is dat sommige delen te kort en andere delen te lang zijn gelaten. Hopelijk is dat snel te herstellen, al realiseer ik me dat het al met al zo een jaar kan duren voor de voeten weer een beetje op orde zijn.

Ik moet zeggen dat ik erger had verwacht en dat ik er wel vertrouwen in heb dat de hoeven hun normale vorm en functie weer terug kunnen krijgen.

Nu eerst maar eens studeren op de volgende stap....

De tenen zijn prioriteit. Het afrolpunt moet verder naar achteren en de hoefwand bij de tenen moet van de grond af. Dit zal denk ik al verlichting geven. Ik wil de kwartieren en hielen nog even zo laten, omdat ik denk dat ze daarop moet steunen, zolang de tenen nog niet de goede vorm hebben en de straal nog niet ontwikkeld genoeg is. Het is even roeien met de riemen die we hebben.

Foto's 17 januari 2015 - Voorvoeten

Rechtsvoor:

De hiel aan de bovenkant van de foto ziet er eigenaardig uit. Ik denk dat het omgekrulde hiel is van eerder, wat gedeeltelijk bijgesneden is? Het lijkt me erg vervelend op die plek.



Er lijkt een hap uit de straal te zijn, aan de linkerkant. Geen idee of dit eraf is gesneden, of dat er toch rotstraal is. Het ziet er iel uit.
Kwartierflare

Hier zie je ook goed de hap uit de straal bij de linker hoefbal.






Toch nog lange tenen, ondanks het vijlen...

De hielen zijn we lang maar niet hoog.
















Linksvoor:

Gaten op de plek waar de hielen/steunsels opgerold hebben gezeten en kennelijk de zool in zijn gegroeid. Dit is er uitgehaald afgelopen keer. Een naar gezicht.

Kwartierflare

Straal ziet er niet slecht uit van zichzelf.

Je ziet rechts dat de zool omhoogloopt naar de rand van de teen. De zool lijkt over de witte lijn heen gegroeid te zijn.

De hele hoef is in de lengte uitgerekt.


Gat bij hiel rechts, door omgekrulde hiel/steunsel? Zie foto's 12 december 2014.
Vergroeide steunsel links




Plat afgevijld voor de ijzers





Bijna op de grond...