zaterdag 3 januari 2015

Steunsels; weghalen of niet?

Gisteren viel het me op dat toen ze in het weiland naar me toe liep, ze een mooie boog in haar hals had bij het stappen. Meestal draagt ze haar hoofd laag en ver naar voren, met een gestrekte nek. Ik las ergens dat paarden dat kunnen doen om pijnlijke voeten te proberen te ontlasten.

Het lijkt er inderdaad op dat de kleine ingrepen die we gedaan hebben met het vijlen haar al hebben geholpen. Ze loopt veel steviger op haar achtervoeten, ze zet ze met veel meer kracht neer en ze veert er meer op.

Stukjes (o.a.) steunsel die uitstaken
Wat ik onder meer heb gedaan tot nu toe is uitstekende stukjes steunsel weg vijlen. Er stak niet veel uit, maar het gaf toch zichtbare verlichting.

Steunsels (Engels: bars) bestaan uit hetzelfde materiaal als de hoefwand, maar zitten binnen de hoefwand, parallel met de zijdelingse straalgroeven en lopen van de hiel richting teen.

Als de steunsels op gelijke hoogte zijn met de hoefwand en niet over de zool heen liggen vormen ze meestal geen probleem.

Steken ze boven de hoefwand uit, dan drukt dit ze als het ware weer terug de hoef in als het paard erop staat. Niet prettig dus.

Als ze te lang worden en plat over de zool groeien kunnen ze zelfs de hele zool gaan beslaan en hiermee de functie en groei van de zool verstoren.

Op de diverse websites en fora worden soms felle discussies gevoerd over het wel of niet wegsnijden van de steunsels.

Bron afbeelding: http://paardenhoeven.info
De steunsels hebben de functie om de hoef flexibel te maken bij het landen, de hoefwand wordt daarbij breder en weer smaller bij het afzetten voor de volgende stap. De steunsels houden daarbij de hoef als het ware bij elkaar. Daarom pleiten sommigen ervoor de steunsels wél te laten staan, maar ze zo kort te houden dat ze niet (teveel) uitsteken of over de zool groeien.

Interessante en verhelderende artikelen over steunsels vond ik:
http://paardenhoeven.info/steunsels (Nederlands)
http://www.hoofrehab.com/TheBars.htm (Engels)