Ik heb vandaag nog eens goed opgelet hoe ze nou precies loopt met haar achterbenen en hoe ze daarbij haar voeten neerzet (zie schema hiernaast).
Ze tilt haar achtervoet vrij recht naar voren op, terwijl ze uit de koehakkige stand komt en zet hem iets met de teen naar buiten neer, min of meer plat op de grond, als ze snel stapt of draaft, dan echt op de hiel.
Terwijl haar ene achtervoet iets schuin met de teen naar buiten wijst, stapt ze met de andere achtervoet naar voren. TERWIJL dat gebeurt, draait ze haar eerste achtervoet (die dus nog op de grond stond) méér naar buiten toe.
Vanuit deze nog meer naar buiten gekeerde positie stapt ze vervolgens weer redelijk recht naar voren en ze de voet iets schuin naar buiten neer.
Dus als het ware door de kracht naar voren van het andere been, draait het eerste been naar buiten, terwijl het nog op de grond staat. Een soort hefboomeffect.
Voor mijn gevoel komt op het moment van draaien vooral veel gewicht op de buitenste hoefwand, dus bij de rechtervoet op de rechterhelft van de hoef en bij de linkervoet op de linkerhelft.
De scheve slijtage komt denk ik door het hiellanden op de buitenhielen en het schuiven/draaien van de hoef op de grond met het gewicht op de buitenrand, terwijl het andere achterbeen in de lucht is.
Links een foto van hoe ze vaak staat als ze eet. De tenen wijzen naar buiten, ze zet haar voeten ook dicht bij elkaar neer (in de breedte gezien).