zondag 21 december 2014

Beslag


De voorhoeven zijn sinds een jaar beslagen met zogenaamde Equi-Librium ijzers.

Zoals te zien is op de tweede afbeelding is de onderkant van het ijzer aan de voorkant afgerond. Dit maakt dat een paard met 'lange tenen' op dit ijzer de voet makkelijker kan afrollen.

De voet wordt relatief ver naar voren in het ijzer geplaatst, waardoor de top van de teen iets over de rand hangt en er minder druk is op de punt.

De uiteinden van het ijzer zijn naar achteren relatief lang, zie derde afbeelding, wat voorkomt dat de voet bij het staan en lopen naar achteren zakt, omdat de hoef aan de voorkant aan het ijzer genageld zit. De voet blijft daardoor rechtop staan.

Na het plaatsen van de ijzers was er duidelijk verbetering te zien in hoe ze liep. Ze was minder gevoelig op harde en grindachtige ondergronden, had hogere kniebeweging en kon de voeten beter afrollen.

Sinds afgelopen zomer zijn er tussen hoef en hoefijzer leren zooltjes geplaatst, waarbij de holte tussen hoef en zooltje wordt opgevuld met siliconenkit.

Ook hierna was er verbetering te zien. Ze had betere beenstanden (mooi recht en ontspannen, in plaats van 'als een geit op een klif') en ruimere bewegingen na het plaatsen van de zooltjes met kit.

Met de kennis van nu is het voordeel van de zooltjes met kit, denk ik, dat de straal en dus het hoefbeen en straalbeen nu niet in de lucht zweven, maar enigszins steun krijgen van de zooltjes en kit. Misschien is dat wel de reden dat haar dit beslag zo goed bevalt.

Nadeel van het beslag is dat ze na een paar weken minder effectief zijn en de klachten langzamerhand weer wat terugkeren. Ook zijn de hoeven na 7 weken erg lang (tenen lang, hielen ondergeschoven) geworden, terwijl dit daarvoor (zonder ijzers) veel minder het geval was, al waren ze toen ook al zeker te lang.

Ook zijn er natuurlijk nagelgaten in de hoefwand, wat het geheel er niet mooier op maakt en aan de uiteinden de hoeven wat laat afbrokkelen.

Als de nagels erin geslagen worden geeft mijn merrie toch altijd wel pijn aan, al verzekert mijn hoefsmid mij ervan dat dat niet kan. Als het zonder kan, dan zou dat erg fijn zijn!