dinsdag 30 december 2014

Gevoeligheid en zooldikte

Je vraagt je af of relatief kleine aanpassingen in de hoef werkelijk zulke grote gevolgen kunnen hebben.

Toen ik erover nadacht kwam ik op een paar voorbeelden van kleine dingen die inderdaad erg kunnen storen. Een steentje in je schoen, een naad in je sok, een blaar of likdoorn op je voet. Een nagel die bij het stoten naar de verkeerde kant ombuigt....

Allemaal niet levensbedreigend, maar wel zeer hinderlijk en stel dat je hier zelf niets aan zou kunnen doen, dan zou je inderdaad je houding aanpassen om de hinder ervan te vermijden, andere delen van de voet belasten of onregelmatig (mank) gaan lopen.

De meeste paarden zullen pijn niet zo snel tonen, omdat dit ze kwetsbaar zou maken voor roofdieren in de natuur.

Zou het dan zo zijn dat er veel paarden zijn met pijn en ongemak aan hun voeten? Ik zou bijna denken van wel.

Je hoort vaak de term 'gevoeligheid', vooral in combinatie met een harde bodem of grind. Vaak wordt dan 'een gevoelige zool' bedoeld. Maar zou het ook niet zo zijn dat juist kleine stukjes die uitsteken of scheef staan in een hoef veel voelbaarder zijn voor het paard op een harde ondergrond of op grind?

Als je een steentje in je schoen hebt maakt het verschil of je er een zachte of harde zool onder hebt zitten. Het steentje voel je beter als die niet wegzakt in een zachte ondergrond.


Als een zool gevoelig is is hij zo dun dat de daarboven liggende botten erdoorheen prikken. Dit doet pijn.

Bron: http://www.hoofrehab.com
De dikte van de zool van de hoef is te meten door de afstand te nemen van de grond tot het diepste punt in de zijdelingse straalgroeve ter hoogte van de top van de straal (de blauwe punten op bovenstaande foto's). Door een vijl plat over de hoefwand te leggen en er een lineaal langs in de hoef te laten zakken kun je dit meten. Hiervoor moet de hoefwand al wel ongeveer gelijk lopen met de zool.

Goed: 3/4 inch = 1,91 cm
Te dun: 1/4 inch = 0,64 cm
Te dik: 1 1/2 inch = 3,81 cm
(Bron: Artikel over de zool van Pete Ramey)

Mocht de zool dik genoeg zijn, dan zijn er misschien andere factoren in de hoef die het paard gevoelig maken bij het lopen, zoals hoge hielen, een verbrede witte lijn of een uitstekend stukje steunsel.