maandag 5 januari 2015

'De werkelijke zool vinden - Anatomisch correct trimmen'

In mijn vorige bericht noemde ik een mevrouw die iets uitlegde over scheefheid in de hoef en over valse en werkelijke zool. Die mevrouw heet Linda Harris en ze heeft zich door de jaren heen verdiept in de anatomie van de paardenvoet en hoe die te bekappen (trimmen). Zij noemt dit Anatomisch Correct Trimmen (Anatomically Correct Trimming).

Ik vond op zijn minst een deel van haar inzichten en informatie interessant en het is erg fijn om iemand zo goed en uitgebreid te kunnen volgen in wat hij (zij dus) doet tijdens het trimmen. Ik zeg niet dat ik alles een goed idee vindt wat ze demonstreert.




Eén punt dat ze benadrukt in haar video's is het vinden van de 'ware zool' van de hoef. De zool is bij Barefoot trimmers in het algemeen het uitgangspunt bij de trim, qua lengte van de hoefwand. Linda Harris is van mening dat er bij de bekapping ook gezocht moet worden naar de vorm van de zool, zodat je de hoefwand op de zool afstemt, in plaats van dat de zool zich vervormt (en soms misvormt) naar de vorm van de hoefwand.

Een teveel aan oude zool kan de vorm van de ware zool verdoezelen. De ware zool vormt zich volgens haar synchroon met de vorm van het hoefbeen. Door de anatomisch correcte vorm van de zool te kennen en in de hoef te zoeken, breng je de hoefvorm automatisch ook in de anatomisch correcte stand en vorm, is haar pleidooi. Soms moet je hiervoor een deel van de oude, opgehoopte en vastgelopen zool helpen loslaten, zodat de echte zool tevoorschijn komt.

Voor sommige bekappers is de zool heilig en mag je daar nooit aankomen. Het is dus een enigzins heikel punt in de bekapperswereld. Ze geeft overigens heel duidelijk aan dat je niet zomaar moet gaan snijden in een hoefzool. Bij twijfel is het beter een ervaren bekapper om advies te vragen.

Het zou in ieder geval mooi zijn als er een uitgangspunt is vanuit de voet zelf, dat aangeeft hoe de vorm er uit zou moeten zien, net als dat de zool de 'juiste' lengte van de hoefwand aangeeft.

Twee video's die ik erg de moeite waard vond:
https://www.youtube.com/watch?v=AVb-P-j68MA
https://www.youtube.com/watch?v=vB9hHh2bHpE