zondag 15 februari 2015

Middelen tegen mok, mijten en rotstraal

Ik heb het internet doorgespit op zoek naar middelen die goede commentaren krijgen. Een bijzonder ingrediënt dat ik hierbij tegenkwam is Diatomeeënaarde. Een andere naam hiervoor is silicium. Het is een poeder dat bestaat uit skeletjes van ééncelligen. Het is het belangrijkste bestanddeel in één van de best aangeschreven middelen tegen rotstraal en mok (dat is No Trush ofwel NT-Dry).

Een mooie bijkomstigheid is dat het op een natuurlijke manier ook werkzaam is tegen parasieten zoals vlooien en mijten.

No Trush is droog, als poeder te gebruiken. Ik vind dit een groot voordeel, vooral in de winter, wanneer je je paard niet wilt wassen of wilt gaan kliederen met zalven en shampoos.

De werking is enerzijds dat het de omgeving uitdroogt, waardoor bacteriën en schimmels geen vocht meer krijgen en de groei ervan geremd wordt. Parasieten beschadigen hun huid door de scherpe randjes in de poeder en drogen vervolgens ook uit.

Andere ingrediënten in het middel werken tegen de bacteriën en schimmels, zoals oregano in poedervorm, één van de sterkste natuurlijke antibiotica.

No Trush (NT-Dry) is in Nederland te krijgen via Hoofwear.com.

Een ander middel dat volgens ervaringsdeskundigen goed helpt tegen rotstraal is Hypozin (bijvoorbeeld bij Agradi). Het belangrijkste bestanddeel hiervan is Zinkoxide. Zinkoxide is een wit fijn poeder en heeft zowel een uitdrogende als ontsmettende werking. Het gehalte in Hypozin is hoger dan in gemiddelde zinkzalven.

Dan is er nog de eerder besproken 'Pete Ramey Goo': een 50/50 mengsel van een antibiotica-zalf en een clotrimazol-creme (bv Canesten Foot) in een spuitje dagelijks aanbrengen. Ook dit schijnt erg goed te werken.

Al deze werkzame ingrediënten zijn vrij makkelijk te krijgen bij apotheek, drogist en reformhuis of via internet, tegen hele redelijke prijzen. Misschien is het de moeite waard om ze bij elkaar te voegen tot een super-effectief middel tegen mok, mijt én rotstraal. En dat zonder gif of schadelijke bestanddelen te gebruiken!